Anul 2020 s-a dovedit a fi un an plin de provocări. Pandemia de Covid-19 a afectat toate domeniile vieții noastre, dar totodată ne-a și impulsionat să găsim alternative pentru a ne putea bucura în continuare de micile bucurii ale vieții. Acest lucru s-a întâmplat și în domeniul cultural.
Din dorința de a sprijini în continuare schimbul cultural dintre Germania și România în condițiile pandemiei Covid-19 structura programului cultural 2020 a fost regândită și readaptată mediului care în ultimele luni a devenit o prezență constantă în viața noastră: mediul online.
Programul cultural online 2020 a debutat în luna mai cu un workshop pentru profesorii de limba germană având ca temă „Școala online – Idei creative pentru germană”, workshop la care au participat și cadre didactice din alte județe.
Pentru tinerii pasionați de scris Centrul Cultural German Sibiu a organizat în această primăvară un concurs online de scriere creativă. Pornind de la următoarea introducere ”Ce vreme mohorâtă! Și asta într-o sâmbătă dimineața! În timp ce ai mei încă dormeau, m-am strecurat tiptil în bucătărie și am continuat să citesc din cartea mea preferată de benzi desenate. Deodată aud soneria. Mă ridic și mă grăbesc să deschid ușa. Însă afară nu e nimeni, în schimbi, când să mă întorc în casă, observ un colet misterios pe peluza din fața casei noastre. Curios mă îndrept spre el, fără să-mi treacă prin minte că acest lucru îmi va da viața pesre cap” participanții la concurs au trebuit să continue povestea și să o trimită prin e-mail Centrului Cultural German Sibiu. Un juriu a evaluat compunerile, iar în data de 3 iulie 2020 au fost premiate cele mai bune lucrări. Concursul s-a desfășurat în limba germană și română în perioada 28 aprilie – 22 mai 2020-
Un alt proiect online care s-a transformat într-o serie îndrăgită este „Das Lied am Donnerstag” (Joia muzicală). În fiecare joi prezentăm un video a unui artist sau a unei trupe din Germania cu scopul de a aduce cultura germană mai aproape de publicul român. Printre artiștii care ne-au încântat săptămâniile acestea cu melodiile lor se numără Lydia Maria Bader, Elisa Herbig, Florian Wehse, Thomas Siffling, trupele XTR Human, Final Stair și AussenBorder, duo-ul Duo Armonioso și Heike Matthiesen.
Și toamna aceasta pregătim un program cultural variat cu desfășurare în mediul offline și online.
În data de 14 septembrie 2020 planificăm o lectură cu autoarea Dana von Suffrin care va citi din romanul său de debut „Otto“. Romanul relatează povestea tragică a unei familii evreiești. Când încăpățânatul patriarh al familiei cade la pat și trebuie îngrijit, personajele descoperă cât este de dificil să îți iei rămas bun de la un om de care toată viața ai vrut să scapi.
O nouă lectură vă așteaptă în data de 8 octombrie 2020 alături de autorul Ingo Schulze. Autorul va citi fragmente din noul său roman „Die rechtschaffenden Mörder“. Cartea istorisește povestea anticarului Norbert Paulini din Dresda. Acesta vinde cărți dificil de achiziționat în RDG, dobândind astfel un prestigiu deosebit în oraș. Însă totul se schimbă odată cu căderea Zidului Berlinului. Cărțile sale își pierd din valoare, iar Norbert rămâne dintr-odată fără venit și fără renume. Se ajunge la izolare socială și se pune întrebarea dacă e posibil ca acest anticar, atât de îndrăgit odinioară, să se fi transformat într-un om cu vederi radicale de dreapta.
Iubitorii de jazz se vor putea bucura la sfârșitul lunii octombrie de un concert deosebit al formației HATTLER. Basistul Helmut Hattler este o legendă vie și o inspirație muzicală cu un talent inedit de a se reinventa din nou și din nou. Alături de colegii săi de trupă, muzicienii Thorsten de Winkel și Joo Kraus, Helmut Hattler cântă un jazz-rock modern, oferind un adevărat spectacol pentru ascultătorul secolului XXI. Iar vocea excepțională a cântăreței Fola Dada completează trupa într-un mod desăvârșit.
Vă așteptăm cu drag! Informații suplimentare la: cultura@ccgsibiu.ro