Festivalul Internațional de Artă Stradală de la Sibiu (SISAF): Nasca One

Credite
foto: Maggie Astaloșiu
video: Studioul popixar.ro

În vara anului 2021, Centrul Cultural German Sibiu a participat din nou la Festivalul Internațional de Artă Stradală de la Sibiu, care anul acesta a sărbătorit cea de-a 7-a ediție. Între 19 și 25 iulie, Sibiul a fost din nou transformat într-un imens loc de joacă pentru pictorii stradali, care au împodobit mai multe fațade de case și școli cu opere de artă.

Festivalul este organizat încă de la prima ediție de către asociația Art Factory Transilvania, un grup de oameni tineri, motivați, care își propun să revitalizeze și să înfrumusețeze orașul prin lucrări publice de artă. Ceea ce a început ca un eveniment la scară redusă se impune acum ca un festival de popular și de succes.

Motto-ul ediției din acest an a fost ReThink / „ReGândește” iar artiștii au fost rugați să își imgineze cu o operă de artă pe această temă. Au fost realizate în total 11 picturi murale, majoritatea în cartierul Hipodrom al orașului Sibiu.

Pe lângă numeroșii artiști români, la festival a mai participat și artistul german de graffiti Armin Eßert, venit la invitația Centrului Cultural German din Sibiu. Armin, care lucrează sub numele de artist Nasca One care s-a remarcat pe scena artei stradale din Berlin. Lui i s-a atribuit un perete de la un bloc, pe care l-a decorat cu o vulpe colorată și o fată. În timp ce proiecta zidul, l-au urmărit mulți copii și tineri entuziaști care locuiesc în zona rezidențială. În ciuda ploii care i-a împiedicat pe graffitiști să lucreze în primele două zile, aceștia au reușit să-și termine lucrările de artă până la finalul săptămânii.

Ca în fiecare an, festivalul s-a încheiat cu un tur organizat pe bicicletă pentru a vizualiza operele de artă nou create, pentru a-i cunoaște pe artiști și pentru a afla mai multe despre lucrări.

Biografiaartistului Nasca One:

„Nasca” alias Armin E. Mendocilla este un pictor, ilustrator și designer de personaje care locuiește în prezent în Berlin, Germania.

S-a născut și a crescut în orașul München la începutul anilor 90 unde a început să-și descopere și pasiunea pentru benzi desenate, artă și cultură graffiti. Interesul și dragostea lui pentru desen au început încă de la o vârsta fragedă. Inspirat și uimit la început de stilurile benzilor desenate, cum ar fi din „MAD”, stilul lui Don Rosa din benzile desenate Disney și „Dragon Ball” de Akira Toriyamas, el a început să-și dezvolte propriul stil caracteristic. Mai târziu, când a descoperit lucrările de la marile icoane graffiti din orașul său natal München, cum ar fi „Won ABC” sau „SatOne”, a pășit și pe urmele artiștilor graffiti. Acesta este momentul în care a ales să-și aleagă și numele „Nasca”, nume inspirat din rădăcinile sale ancestrale din Peru, în America de Sud, unde există un anumit sit arheologic cu acest nume.

Mai mult, a studiat Designul Media și Comunicarea în Germania și Malaezia și este autoeducat în pictură și arte.

Astăzi lucrările lui Nasca se concentrează în principal pe picturi, ilustrații, graffiti și lucrări murale în mod tradițional clasic sau digital.

Tematicile din picturile sale conțin adesea elemente din vremurile antice și actuale ale omenirii, zeități și animale și oameni din întreaga lume. Scopul său este de a vizualiza legătura universală dintre toate creaturile vii din lumea noastră, ritualurile lor, strămoșii noștri și echilibrul universal.

Picturile lui Nasca pot fi găsite în toată lumea în galerii sau pe pereți, cum ar fi în Birmania, Vietnam, Filipine, Cuba, Peru, SUA, Germania, Italia și multe altele.

website-ul artistului