Concurs de eseuri pentru profesori și educatori de limbă germană: Limba și Cultura Germană

Cum își entuziasmează profesorii de germană elevii de limba germană? Cum puteți face învățarea acestei limbi mai plăcută și lecțiile mai interactive? Pentru a obține răspunsuri la aceste întrebări, Centrul Cultural German Sibiu a organizat cu sprijinul Goethe-Institut București, German Business Club Transylvania, companiile Star Assembly și Ascenda Systems și Erasmus Büchercafé în perioada 1 aprilie – 15 mai 2021 un concurs de eseuri pentru profesori și educatori de limbă germană de pe teritoriul României. Participanții au trebuit să explice într-un eseu ce metode folosesc, să ofere sfaturi și trucuri sau să explice cum predau limba și cultura germană elevilor lor.

La concurs au participat 28 de profesori din 16 orașe. După termenul de închidere, un juriu format din Beatrice Ungar – redactor-șef al ziarului Hermannstädter Zeitung, Christel Ungar-Țopescu – redactor-șef al secției germane al TVR, Dr. Saskia Schmidt – Șeful Direcției Culturale al Ambasadei Germaniei la București, Ovidiu Ganț – Membru al DFDR în Parlamentul României, Bernhard Gehlert – Director Comercial al uzinei Bosch din Blaj, Alba, au analizat toate contribuțiile și au determinat câștigătorii. Sarcina lor nu a fost ușoară, deoarece toate cele 28 de eseuri conțineau exemple practice detaliate și idei din propriile lor lecții și au dovedit cât de dedicați sunt participanții concursului în sarcinile lor de profesori de germană și în ce mod inedit aduc limba și cultura germană mai aproape de elevii lor.

Premiul principal a fost o excursie la München pentru două persoane. Juliane Henning, profesoară la școala „Gustav Gündisch” din Cisnădie, a fost desemnată câștigătoarea concursului. Premiile pentru locurile doi și trei au constat în vouchere în valoare de 700 de lei și respectiv 500 de lei la achiziționarea de cărți de la librăria Erasmus Büchercafé. Aceste premii au revenit candidaților Sonia Maria Chwoika, profesoară de germană la colegiul național „Diaconovici Tietz” din Reșița (premiul II) și Irina Milea, care lucrează ca profesor asociat de limbă germană (limba germană ca limbă străină) pentru adulți (premiul III). Cele trei eseuri câștigătoare au fost publicate consecutiv în Hermannstädter Zeitung.

După călătoria sa la München, câștigătoarea Juliane Henning a fost invitată la Centrul Cultural German pentru un scurt interviu. Videoclipul poate fi accesat în josul paginii sau pe canalul de YouTube al Centrului Cultural German Sibiu. Doamna Henning a povestit despre scurta excursie la München, care s-a dovedit a fi o schimbare plăcută după lunga perioadă de izolare. Călătoria a fost documentată în câteva imagini, ce pot fi admirate mai sus. De asemenea, câștigătoarea a împărtășit în fața camerei câteva anecdote din viața ei de profesor, și modul în care își inspiră elevii, așa cum acestea sunt descrise în eseul ei.

Prin această competiție, Centrul Cultural German și-a dorit să atragă atenția asupra activității sale și asupra ofertei de limbă germană, întrucât proiectul a fost promovat în toată România, dar și pentru a le oferi profesorilor posibilitatea să aibă o voce în această nișă profesională.

Puteți citi urmând link-ul de mai jos eseul câștigător, publicat în Hermannstädter Zeitung.