CoLaboratory 3.0 REZIDENȚE INTERDISCIPLINARE DIGITALE

Un proiect inițiat de Centrele Culturale Germane din România și Republica Moldova: Centrul Cultural German Brașov, Goethe-Institut București, Centrul Cultural German Cluj, Goethe-Zentrum Chișinău și Centrul Cultural German Sibiu.

În parteneriat cu: RADAR New Media Art, Clujotronic – Festivalul Electro Arts, Noaptea Albă a Galeriilor (NAG) Sibiu.

APEL DESCHIS pentru artiști și cercetători din Germania, România, Ucraina și Republica Moldova

După două ediții de succes ale programelor de rezidențe digitale transnaționale CoLaboratory, rețeaua de Centre Culturale Germane din România și Republica Moldova invită artiști și cercetători să se alăture ediției a treia, din 2022. În cadrul programului CoLaboratory din acest an, noi lucrări de artă, cercetări interdisciplinare, dialogul intercultural și procesele de gândire inovatoare vor fi din nou explorate și promovate.

NELINIŞTE

După mai bine de doi ani de izolare și distanțare socială, se pendulează acum între o lentă ieșire din hibernare dar și tulburare, cauzate de continue frământări socio-politice, schimbărilor, neliniștei politice și nevoii de relocare. Grupuri din ce în ce mai mari de oameni se luptă cu integrarea, acceptarea, denaturalizarea sau migrarea forțată. Alte grupuri își doresc acceptare, asimilarea și lupta pentru a integra schimbări constante în grupurile proprii. Care sunt problemele actuale cu care ne confruntăm, în ce moduri pot fi ele cuantificate și cum putem deschide și întreține conversații despre subiecte atât de dificile și aflate în perpetuă schimbare?

Invităm artiști și cercetători să exploreze tema UNREST/ NELINIȘTE și să reflecteze asupra schimbărilor actuale, trecute și viitoare din cadrul acestor dinamici complexe. Scopul este de a crea noi lucrări din sfera New Media care sunt inspirate de date științifice și care exploră granițele dintre sferele artei, științei și a tehnologiei.

Scopul proiectului este de a crea o platformă de dialog pentru participanții din România, Ucraina, Republica Moldova și Germania, precum și de a stimula creația în comun și cooperarea. În cadrul programului de rezidență interdisciplinară CoLaboratory 3.0, vor participa 10 aplicanți din patru țări care se or grupa sub forma unor tandemuri, fiecare din acestea format dintr-un artist și un cercetător din România, Moldova, Ucraina sau Germania. Perechile vor lucra împreună timp de cel puțin o lună pentru a crea o operă de artă digitală ce combină diverse forme de expresie artistică și reflectă rezultatele cercetării.

De ce cinci tandemuri?

Fiecare dintre cele cinci instituții culturale germane din România și Republica Moldova, care sunt inițiatorii proiectului, va facilita câte un program de rezidență (unele dintre ele împreună cu un partener local). Perechile vor include fiecare câte un artist și un cercetător din Brașov, București, Chișinău, Cluj-Napoca, Sibiu și din Germania și/sau Ucraina.

Cine sunt partenerii proiectului?

Unele organizații culturale germane au invitat un partener local din sectorul artelor vizuale, împreună cu care rezidențee vor fi organizate. Rolul partenerilor este de a conferi o platformă sau un context pentru a aduce creațiile rezultate în fața publicului.

Partenerii rezidențelor artistice sunt:

  • RADAR New Media Art | Bucureşti
  • Clujotronic – Electro Arts Festival | Cluj-Napoca
  • NAG | Sibiu

Cine poate aplica?

Ne-am propus să aducem laolaltă artiști din domeniul New Media și cercetători care lucrează cu analiza datelor sub toate formele ei. Suntem interesați să promovăm proiecte care tratează macro- și micro-istorii, studii longitudinale, interviuri și date colectate sub diferite forme și despre diverse subiecte. Prin urmare, proiectul este deschis tuturor artiștilor interesați, cercetătorilor la începutul carierei și studenților din următoarele domenii:

Arte New Media: artiști vizuali digitali, creatori de animații pe computer, artiști de interacțiune, dezvoltatori de jocuri video etc.

Analiza datelor și cercetarea științifică: cercetători de big data și baze de date la scară mai mică, analiști de baze de date publice, cercetători în domeniul științelor sociale, statisticieni – cercetători din oricare dintre domeniile istoriei, medicinei, economiei, ciberneticii etc. care se bazează pe date cantitative pentru activitatea lor.

Artiștii și cercetătorii din fiecare țară – Germania, Moldova și România – pot aplica pentru oricare dintre domeniile de lucru propuse. De asemenea, sunt binevenite aplicațiile de la artiști sau cercetători ucraineni care ar dori să se implice în acest dialog. Ulterior, se vor forma echipe mixte de două persoane, fiecare reprezentând unul dintre domenii (artist / cercetător). Un juriu format din reprezentanți ai centrelor culturale germane și ai instituțiilor partenere ale acestora va selecta participanții și va crea tandemurile.

Care sunt parametri rezidenței?

Colaborarea se va desfășura exclusiv online. Limba principală de comunicare va fi engleza.

Care sunt etapele proiectului?

Termen limită de înscriere: 25 mai 2022

Durata proiectului: 30 mai – 31 iulie 2022

Ce oferă proiectul?

Fiecare participant selectat va primi o bursă de creație în valoare de 500 de euro și un sprijin apropiat oferit de echipa de proiect. În plus, pentru costurile de producție se vor oferi 400 de euro pentru fiecare echipă, pentru crearea și prezentarea lucrărilor de artă rezultate în urma colaborării fiecăreia. Lucrările de artă vor fi expuse în orașul respectiv al organizației culturale germane finanțatoare, în asociere cu festivalul, galeria sau spațiul de artă partener. În plus, o versiune „light” a lucrării va merge în turneu: versiuni simplificate ale operei de artă sub formă de video în buclă vor fi afișate în toate celelalte orașe participante la festivalurile / galeriile / evenimentele respective.

Cum poți aplica?

Artiștii se pot înscrie online aici. -> https://bit.ly/3DPmBI4